15. avgust – Hrvatska je po smrtnosti od covid -19 osma zemlja u svijetu

0
33

Broj vakcinisanih protiv covida-19 u Hrvatskoj se od početka godine do polovine avgusta nije povećao više od dva posto – pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U poređenju sa zemljama EU i ostatkom razvijenog svijeta Hrvatska čami u zaplićku vakcinisanih jer se barem jednom dozom vakcinisao tek 57,2 posto s njih dvije 55,5 posto. Prosjek EU je 75,4 posto vakcinisanih barem jednom dozom, a od njih 72,8 posto s dvije. Booster dozu dobilo je 53,5 posto žitelja EU, a četvrtu dozu 5,6 posto, u Hrvatskoj booster dozu je primilo tek 22 posto vakcinisanih.

Dnevna smrtnost od covida-19 u Hrvatskoj već više od dva mjeseca ne pada ispod desetak. Ukupno platili su ogroman danak pandemiji, jer su zasad preminile čak 16.484 oboljele osobe, što nas drži na osmom mjestu smrtnosti u svijetu. Stručnjaci drže da plaćaju ceh premaloj zaštiti, odnosno činjenici da su se “zabetonirali” na malo više od polovine vakcinisanih građana.

Stručnjaci naglašavaju da vakcinacija nema alternative, jer svi postojeći ljekovi daju puno manje izglede za izlječenje negoli što vakcine mogu spriječiti teške simptome covida-19. Jutarnji list.