28. avgust – Za sedam mjeseci zdravstvo napustilo više od 400 medicinskih sestara – Kosovo

0
25

Na Kosovu je više od 400 medicinskih sestara ove godine otišlo na rad u inostranstvo zbog niskih plata i loših uslova rada, a njihov broj se stalno povećava, objavio je portal Kossev. Komora medicinskih sestara Kosova saopštila je da je tokom sedam mjeseci ove godine udvostručen broj medicinskih sestara koje su otišle u evropske zemlje. Od januara je otišlo više od 400 medicinskih sestara i broj onih koje odlaze se stalno povećava, upozorava Komora. To pitanje treba da bude prioritet nadležnih institucija zbog rizika koji može da izazove po zdravlje.

Za četiri do pet godina neće biti medicinskih sestara, procjenjuje predsjednik Komore medicinskih sestara Kosova Naser Rustemaj.

– Mnogo se povećao broj, čak mogu da kažem da je ove godine povećan za 100 odsto, ovo je minimalna cifra jer medicinske sestre odlaze svaki dan – istakao je Rustemaj.

Niska plata i loši uslovi su među razlozima za odlazak sa Kosova, ocijenio je Rustemaj i rekao da zdravstveno osoblje, a pogotovo medicinske sestre, nedostaju Urgentnoj ambulanti UKCK, gdje se u jednoj smjeni obrađuje više od 300 slučajeva.

Najviše zabrinjava to što su medicinske sestre sa 20 godina staža sada prinuđene da napuštaju posao zbog dostojanstvenije plate, zbog loših uslova rada, zbog noćnih dežurstava.

Fali i zdravstvenog osoblja, uglavnom medicinskih sestara, u Urgentnoj ambulanti Univerzitetskog Kliničkog centra Kosova (UKCK), gdje se u jednoj smjeni obrađuje više od 300 slučajeva.

Direktor ove klinike dr Naser Sila navodi da su u poslednje dvije godine izgubili šest medicinskih sestara, a od 33 specijalista urgentne medicine 14 je napustilo Kosovo.

Rukovodstvo UKCK će, po okončanju analize broja medicinskih sestara i njihovog rasporeda, napraviti kadrovsku reorganizaciju po klinikama i u okviru bužetskih mogućnosti razmotriti raspisivanje konkursa za popunu upražnjenih radnih mjesta. Koha