15. mart – Savremenija terapija za oboljele od raka, sa manje zračenja zdravog tkiva – Vojvodina

0
247

Institut za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici jedini je u Srbiji počeo da primjenjuje naprednu tehnologiju zračenja pacijenata. Do sada su ovu terapiju primijenili kod osmoro oboljelih od malignih bolesti, a planiraju da na ovaj način do kraja godine zrače stotinu oboljelih.
Napredna tehnologija djeluje na tumor većom dozom zračenja, a pošteđuje okolno, zdravo tkivo.
Pokrajinski sekretar zadužen za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković kaže da se godišnje u Institutu zrači više od 3.000 oboljelih i uvođenjem nove tehnologije, Institut je postao najreferentniji centar u Srbiji, jer se ovo ne radi ni u jednoj drugoj ustanovi.
– Za nepunih devet mjeseci od kako je pušten u rad novi aparat za zračenje u Kamenici dva, tim ljekara uspjeo je da ovlada najnaprednijom tehnologijom i time poboljša zračenje pacijenata, koje je sada bezbjednije i daje bolji rezultat – rekao je Gojković.
Vršilac dužnosti direktora Instituta za onkologiju Vojvodine, prof. dr Zoran Radovanović rekao je da napredna tehnologija tumor gađa iz mnogo polja i sa manjom dozom zračenja.
– Time pacijent dobija veću dozu zračenja, a manje se oštećuje okolno tkivo. Planiranje ove terapije je komplikovanije i u njemu učestvuju ljekari i fizičari i duža je priprema. Pacijent zadrži dah na dvadesetak sekundi i tada se zrači. Ukoliko pacijent diše, mašina staje. Potrebno je da stalno bude isti volumen pluća – objasnio je Radovanović i dodao da je nova terapija počela da se primjenjuje prije mjesec dana.