16. mart – Obilježeno osamdeset godina Zavoda za plućne bolesti u Nišu – Srbija

0
286

Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu u Nišu obilježio je 80 godina postojanja. Jedan je od četiri Zavoda te vrste u Srbiji, kroz koji godišnje prođe oko 140.000 pacijenata, koji imaju probleme sa plućima, a kojima za pregled nije potreban uput.
Izmjenom Zakona o zdravstvu i Zavod za plućne bolesti u Nišu dobiće stacionar, te će i proširiti svoje usluge za pacijente koji uglavnom dolaze iz Nišavskog okruga.
Bez uputa i zakazivanja pacijenti u niškom Zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu za samo jedan dan mogu da uz konsultaciju sa pulmolozima završe sve preglede, od laboratorije i rentgena do spirometrije i raznih alergo testova.
Prvog maja 1937. godine Liga za borbu protiv tuberkuloze Niša, koju je činilo 40 eminentnih Nišlija, predvođenih Lukom Smiljanićem, otvorila je u privatnoj kući dispanzer za tuberkulozu. Prvi rentgen kupljen je od dobrovoljnih priloga. Ostalo je zabilježeno da je prvi direktor ustanove bio dr Bogoljub Boža Maksimović, rođeni brat pjesnikinje Desanke.
Danas ljekari Zavoda koji je u Nišu nekada bio pozant i kao ATD, jednom nedjeljno su na terenu u Merošini, Svrljigu, Gadžinom Hanu i Doljevcu, a uskoro će biti i u Ražnju.
Kada Zavod dobije stacionar, usluge pacijentima u Nišu pružaće se u tri smjene.