16. februar – OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN DJECE OBOLJELE OD RAKA

0
356

U organizaciji Ministarstva zdravlja Crne Gore i UNICEF-a, zajedno sa NVO „Fenix Crna Gora,“ u ponedeljak 16. februara u prostorijama Eko zgrade Ujedinjenih nacija obilježen je Međunarodni dan djece oboljele od raka.

Tom prilikom govorili su: Andrea Lutovac, predstavnica mladih izliječenih od raka, Dijana Stojanović, predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od dječjeg kancera „Fenix Crna Gora,“  Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori i prim. dr Mensud Grbović, generalni direktor Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Crne Gore.

„Ministarstvo zdravlja ima poseban senzibilitet kada su u pitanju djeca, a naročito prema djeci oboljeloj od najtežih bolesti i njihovim porodicama. U tom smislu se i kreira zdravstveni sistem, kako bi se djeci omogućila što kvalitetnija zdravstvena zaštita, pogotovo kada je u pitanju ovaj zdravstveni problem. Djeci oboljeloj od malignih neoplazmi omogućeno je liječenje po savremenim evropskim protokolima. U Institutu za bolesti djece KCCG rade doktori koji mogu da liječe i prate djecu oboljelu od određenih malignih neoplazmi, a djeca sa najkompleksnijim zdravstvenim problemima, kojima se ne može pomoći u Crnoj Gori, upućuju se u zdravstvene centre regiona i šire,“ kazao je dr Grbović.