16. jun – Klinički centar adresa za najteže kovid i nekovid pacijente

0
29

Klinički centar Crne Gore je za 15 mjeseci tretirao skoro 30.000 kovid i nekovid pacijenata. To je Vijestima kazao medicinski direktor KCCG dr Zoran Terzić.

– Ljekari KCCG i sve naše osoblje, preko 2.700 ljudi, danonoćno se bore protiv opakih bolesti, a od marta prošle godine, kod nas se liječe i pacijenti koji su oboljeli od najtežih oblika kovid infekcije. Za 15 mjeseci smo tretirali skoro 30.000 kovid i nekovid pacijenata. Koronavirus je prisutan u KCCG od proljeća 2020. godine. KCCG nikad nije bila tzv. ‘čista’ bolnica i, izvjesno, bićemo posljednja adresa s koje će, iz Crne Gore, i koronavirus ‘izaći’ – kazao je dr Terzić.

Prema njegovim riječima, razlog je taj što je “KCCG udarna pesnica Crne Gore u borbi protiv pandemije”.

– Sve hitne i najteže kovid pacijente tretiramo mi u KCCG. I, nastavićemo to da radimo sve dok jednom čovjeku bude potrebna pomoć, pa i po cijenu rizika kom su svi u KCCG bez prestanka izloženi i uprkos preventivnom poštovanju najstrožih mjera u borbi protiv koronavirusa, u šta su se nedavno uvjerile i kolege sa prestižnog njemačkog Instituta Robert Koh. U našoj kući se poštuju procedure koje važe u najnaprednijim evropskim medicinskim centrima i u redovnim i vanrednim situacijama koje su u medicini pravilo, a ne izuzetak – naveo je dr Terzić.

On kazao da bi u KCCG bili najsrećniji kada rizika od koronavirusa ne bi bilo.

– Otvorili bismo bolnicu za posjete, poskidali bismo maske, svi procesi bi se odvijali brže… Nažalost, to i dalje nije slučaj. Zaposleni KCCG ne sjede pod staklenim zvonom, već se svakog dana bore protiv koronavirusa i svih ostalih oboljenja – poručio je dr Terzić.

On je kazao i da se trenutno u KCCG-u od kovid infekcije oporavljaju 23 pacijenata, “pa su se stekli uslovi da ljekari i medicinsko osoblje konačno uzmu zaslužene odmore”.

Napominjem da je, u ovom trenu, više od 70 odsto naših doktora vakcinisano prvom dozom vakcine protiv korona virusa, a uskoro će svi u cjelosti biti imunizovani. Apelujemo na građane da učine isto jer nas vakcina sve zajedno drži dalje od respiratora – zaključio je dr Terzić, pišu Vijesti.