16. novembar – Vrijeme obroka u toku dana utiče na gubitak kilograma – SAD

0
275

Postoje dokazi da bi stara izreka „doručkuj kao kralj, ručaj kao princ i večeraj poput siromaha“ mogla da bude korisna uz jednu važnu reviziju. Tačnije, ovaj pristup bi mogao da bude od pomoći ne samo za bolje zdravlje, već i za gubitak kilograma.

Studija objavljena u američkom časopisu Clinical nutrition utvrdila je da vrijeme kada jedemo, a ne ono šta jedemo, može imati veći uticaj na debljanje, odnosno mršavljenje, piše Health 24.

Istraživači su uporedili rezultate gubitka kilograma kod dvije grupe žena koje imaju između 18 i 45 godina koje su bile na dijeti, a koje su dnevno unosile isti broj kalorija. Grupa koja je imala obilniji obrok za ručak izgubila je tri kilograma više od grupe koja je obilno večerala, to jest 12,5 kilograma u odnosu na 9,5 kilograma tokom 12 nedelja. Ta grupa žena je takođe imala i veće poboljšanje u osjetljivosti na insulin, što može da pomogne u kontrolisanju šećerne bolesti.

Iako je potrebno više istraživanja kako bi se otkrilo mogu li se ovi rezultati održati i

primjenjivati na opštu populaciju, to je jednostavna promjena u načinu života koju bilo ko može da napravi. Kao bonus ovog pristupa, možda nećemo doživjeti tipičnu glad tokom podneva kada uglavnom posežemo za užinom.