15. novembar – Pogubni učinci klimatskih promjena – Velika Britanija

0
277

Djeca rođena danas suočena su s raznim i doživotnim zdravstvenim posljedicama zbog klimatskih promjena – odrastanjem u toplijem svijetu uz rizike nestašica hrane, zaraznih bolesti, poplava i ekstremnih vrućina, pokazalo je veliko istraživanje.

Klimatske promjene već nanose štetu ljudskom zdravlju povećavanjem broja ekstremnih vremenskih pojava i pojačavanjem zagađenja vazduha, prema studiji objavljenoj u časopisu Lancet. I ako se ništa ne učini kako bi se to ublažilo, utiecaj klime mogao bi da optereti čitavu generaciju bolestima tokom čitavog njihova života.

– Djeca su posebno osjetljiva na zdravstvene rizike mijenjajuće klime. Njihova tijela i imuni sistemi još su u razvoju i stoga su izloženiji bolestima i zagađivačima u okolini – kaže prof. dr Nick Watts, koji je vodio studiju o zdravlju i klimatskim promjenama.

Upozorio je da su štete po zdravlje u ranom djetinjstvu tvrdokorne i prevladavajuće i da nose doživotne posljedice.

– Bez trenutne akcije svih zemalja na smanjivanju emisije stakleničkih gasova postignuto u kvalitetu života i dugovječnosti biće kompromitno i klimatske promjene počeće da određuju zdravlje čitavih generacija – kazao je prof. Watts u Londonu.