17. jun – KCCG ĆE ANGAŽOVATI ALERGOLOGA KONSULTANTA, DOK TRAJNO NE RIJEŠI PROBLEM

0
313

Klinički centar Crne Gore obezbijediće konsultantske usluge iz alergologije za djecu koja imaju problema sa alegijama, s obzirom na to da već nekoliko mjeseci u toj, ali ni u jednoj drugoj javnoj zdravstvenoj ustanovi, nema dječjeg alegologa. Na taj način, kao i dodjelom dvije subspecijalizacije iz alergologije, KCCG će pokušati da prevažiđe sadašnju situaciju – kazao je direktor te ustanove Ranko Lazović Vijestima.

Problem nedostatka alergologa traje već duže vrijeme u najvećoj, ali i ostalim zdravstvenim ustanovama, u kojima je do prije nekoliko mjeseci radio samo jedan dječji alergolg, ali je i on napustio javni sistem zdravstva i prešao u privatni. Domaći mediji podsjećaju da je Fond za zdravstveno osiguranje u martu ove godine uputio javni poziv privatnicima za dostavljanje ponuda, kako bi se zaključili ugovori o pružanju zdravstvene zaštite iz oblasti alergologije i imunologije u ovoj godini, ali se nijedna privatna ustanova nije prijavila.

Shodno javnom pozivu, država je oglasila potrebu za specijalističko – konsultativnim i dijagnostičkim uslugama iz alergologije i imunologije, što podrazumijeva prvi i kontrolni pregled ljekara, kao i ispitivanje kožne preosjetljivosti na inhalacione alergene. Lazović je kazao da KCCG raspolaže sa dva imunologa i jednim ljekarom koji je na specijalizaciji iz te oblasti.