17. septembar – NOVI DIGITALNI MAMOGRAFI ZA ŠEST JZU – MAKEDONIJA

0
344

111Šest novih digitalnih mamografa do kraja godine će biti isporučeno i montirano u šest javnih zdravstvenih ustanovu, u Kliniku za hirurške bolesti “St. Naum Ohridski ” u Skoplju, u Kliničko-bolnički centar i opšte bolnice u Kavadarcu, Kumanovu, Prilepu i Kočani. Kupovinom i ugradnjom mamografa ubrzava se protok pacijenata i smanjuje vrijeme čekanja, a i pomoći će u realizaciji skrininga.

Ministar zdravlja Nikola Todorov obavijestio je da prvi digitalni mamograf dobija hirurška klinika “Naum Ohridski”, gdje se trenutno sprovodi ultrazvuk dojke, ali ne mamografija. Bolnice u Kavadarci, Kočani prvi put uvode ovu vrstu dijagnostike, a u Štipu, Kumanovu i Prilepu dijagnostički uređaji su zastarjeli pa se i često se kvare. Sa kupovinom ovih uređaja omogućiće se skrining pregledi na više lokacija u zemlji.

Realizacija skrininga je jedna od najvažnijih mjera za rano otkrivanje raka dojke i ozbiljno doprinosi promociji i zaštiti zdravlja ženske populacije, s obzirom da je najčešće maligno oboljenje kod žena. Ministarstvo zdravlja je stalno usmjereno na poboljšanje uslova za liječenje pacijenata i primjenu najnovijim dostignućima u dijagnostici i liječenju pacijenata i dovođenje usluga bliže njihovim domovima.