17. septembar – U Nikšić stigli ljekari iz Kliničkog centra

0
90

Nakon velikog priliva kovid pozitivnih pacijenata popunjeni su kapaciteti nikšićke bolnice i dio upućen na bolničko liječenje u bolnicu u Brezoviku. Situacija u Opštoj bolnici Nikšić je stabilna i nije zabilježen značajniji prijem pacijenata, kazao je za Pobjedu šef Kriznog medicinskog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti dr Nermin Abdić. Istakao je i da su u nikšićku bolnicu kao ispomoć upućeni jedan pulmolog i infektolog iz Kliničkog centra Crne Gore.

– Stanje je u Nikšiću sada stabilno, nema nekog velikog priliva. Situaciju pratimo. Za sada nema razloga panici i apelujem na stanovnike Nikšića da prihvate ozbiljnost situacije i da se u skladu sa tim i ponašaju – poručio je dr Abdić.

Direktor nikšićke Opšte bolnice dr Ilija Ašanin je rekao da se radi o vanrednoj situaciji i da se kovid pacijenti ne zakazuju kroz informacioni sistem.

– Svuda se čeka na pregled, to su vanredne situacije. Kovid pacijenti se ne zakazuju kroz informacioni sistem kao ostali pacijenti. Ko može da zna koliko će ih danas biti ili sjutra. Možemo samo da pretpostavimo – objasnio je dr Ašanin za Pobjedu.

On smatra da je upravo kroz odgovor na tu situaciju nikšićka bolnica pokazala koliko je organizovana.

– Ova bolnica je pokazala da je toliko organizovana da je toliki nagli priliv pacijenata riješen bez ikakvog incidenta što se tiče zdravlja pacijenata. Svi su zbrinuti, svi su pod terapijom i svi su dobro – istakao je dr Ašanin.

Direktor nikšićke bolnice pojašnjava da je u utorak pregledano nešto više od 50 pacijenata, te napominje da se dešavalo u minulim danima da bude pregledano i po 60 i više pacijenata, ali da od tog broja na bolničko liječenje bude primljeno pet, šest, dok je u utorak hospitalizovano 15 pacijenata u nikšićkoj bolnici i nešto više od dvadeset u bolnici u Brezoviku.

– Naša bolnica jedna je od najorganizovanijih ustanova. Imamo i tehničke i kadrovske i smještajne kapacitete da odgovorimo na zahtjeve novonastale epidemiološke situacije – tvrdi dr Ašanin.

Situacija je epidemiološki, ali i zdravstveno veoma ozbiljna i u Beranama, potvrdio je direktor beranske bolnice dr Budimir Dabetić. On navodi da su u ovoj bolnici popunjeni kapaciteti intenzivnog odjeljenja, te da je usljed novonastalih potreba obezbijeđeno još 30 novih kovid postelja.

– Trenutno imamo 42 kovid pozitivna pacijenta, od čega dvoje djece – saopštio je dr Dabetić i istakao da je olakšanje to što se od prije nekoliko dana dio pacijenata preusmjerava na bolnicu u Bijelom Polju.

On navodi da su hospitalizovani pacijenti sa teškom kliničkom slikom, te da su svi na kiseoniku i antibioticima.

Bolnica u Bijelom Polju će, kako je pojasnila direktorica dr Biserka Bulatović, u narednom peridu hospitalizovati pacijente sa teritorije ove opštine i Mojkovca, sa blagom i srednjeteškom kliničkom slikom. U ovoj bolnici za te potrebe obezbijeđeno je sedam dodatnih ležajeva (do sada su raspolagali sa deset). Time će se, ističe ona, rasteretiti kapaciteti bolnice u Beranama.

Kovid bolnica u Baru, koja je kovid centar za region Primorja, juče je imala 21 hospitalizovanog pacijenta kod koga je dijagnostifikovan korona virus. Direktor bolnice dr Dragoslav Tomanović rekao je Pobjedi da raspolažu sa 108 ležajeva na Infektivnoj klinici i da su, za sada, spremni da odgovore.