18. april – Održana tribina Homeopatija i(li) medicina – Srbija

0
304

Tribina Homeopatija i(li) medicina održala se u klubu Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada. Autor i moderator je bio Danilo Koprivica, a na tribini je osim autora govorio i vaskularni hirurg prof. dr Vladan Popović i specijalista oralne hirurgije, homeopat i član udruženja za klasičnu homeopatiju Haneman dr Zoran Milankov.

Na tribini je bilo riječi o tome kad homeopatija pomaže, a kad može da odmogne.
Prof. dr Vladan Popović se u praksi susretao sa pacijentima kojima je homeopatska terapija bila dobra dodatna podrška, ali i sa onima, koji su u svom neznanju, precijeneli njene moći i ugrozili sopstveno zdravlje.
Dr Zoran Milankov je veliki zagovornik homeopatije, ali je kao doktor klasične medicine, svjestan da kod pojedinih stanja pacijenata, njena neadekvatna primjena, može više da šteti, nego da koristi.
Ova sesija inspirisana je Svjetskom nedeljom homeopatije, a koja se obilježava pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije.
Zaključeno je na tribini da homeopatija predstavlja efikasan naučni sistem tradicionalne medicine, koji pomaže prirodnoj sposobnosti tijela ili uma za samoisceljenjem. Homeopatija ne isključuje klasičnu medicinu, a i zvanična medicina, sve manje isključuje homeopatiju. Ipak, i pored nesumnjivih, širokoj javnosti nedovoljno poznatih rezultata, homeopatija ima svoja ograničenja.