20. Obilježen veliki jubileji dječije hirurgije – Srbija

0
301

Svečanom akademijom obilježeno je 60 godina od osnivanja dječije hirurgije i 40 godina od osnivanja Klinike za dječiju hirurgiju u Novom Sadu.
Upravnik Klinike za dječiju hirurgiju dr Jan Varga kaže da je zdravstvena zaštita u toj ustanovi na visokom nivou zbog tehnološke opremljenosti i da njihovi ljekari prate i primjenjuju naučne trendove.
– Imamo ultrazvučnu dijagnostiku, radiološku, CT, nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti imati magnetnu. Medicina i tehnologija u medicini brzo napreduju, ali se trudimo da ispratimo trendove naučnih dostignuća – objašnjava on.
Dodaje da je odvajanjem Klinike za dječiju hirurgiju učinjen veliki pomak jer su se približili pedijatriji i dobili svoj prostor.
Direktorka Dječije bolnice dr Jadranka Jovanović Privrodski kaže da je svako obnavljanje aparata korisno.
– Ulaganje u mladost je ulaganje u budućnost. Sa onim što imamo trudimo se da pratimo savremenost dječije hirurgije. Potreban nam je kadar, nove tehnologije zahtevaju i nova materijalna sredstva, ali sa širom društvenom zajednicom postižemo nivo koji je zavidan na polju dječije hirurgije – kaže Privrodski.
Godišnje se na dječijoj hirurgiji uradi više od 3.500 operacija u opštoj anesteziji, a bude oko 3.700 hospitalizacija.