18. avgust – Nabavljaju 10.000 doza remdesivira za liječenje covid pacijenata – Hrvatska

0
24

Hrvatska nabavlja 10.000 doza lijeka Vekluryja (remdesivira) za liječenje teških covid pacijenata kojima je potreban dodatni kiseonik, odlučeno je u na sjednici Vlade, prvoj nakon ljetne pauze.

– Zbog trenutne epidemiološke situacije i potrebe nabavke dodatnih količina remdesivira, na osnovu mišljenja struke, iskazana je potreba za tim lijekom za područje Hrvatske za razdoblje do 30. septembra u količini od 10.000 doza – izjavio je na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš.

Riječ je o lijeku za liječenje težih covid pacijenata, odnosno onih oboljelih od upale pluća, kojima je potreban dodatni kiseonik, rekao je ministar.

Finansijska sredstva za nabavku ovoga lijeka osiguravaju se u planu HZJZ-a, a za sprovođenje je zaduženo Ministarstvo zdravlja, HZJZ i Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Direktorica te Klinike dr Alemka Markotić, u ime RH, je ovlaštena da naruči nove doze remdesivira.

Beroš je objasnio i da lijek remdesivir nije redovno ni komercijalno dostupan na evropskom tržištu, a nabavka je omogućena na način da je Evropska Komisija u julu , nakon zajedničke nabavke, sklopila okvirni ugovor za opskrbu tim lijekom. Ugovor je sklopljen sa proizvođačem lijeka za sve države članice koje su se uključile u postupak zajedničke nabavke. Proizvođač je poseban ugovor o kupovini lijeka uputio Hrvatskoj 13. avgusta, rekao je Beroš. Hina