18. januar – Pacijentima koji se upute na liječenje u inostranstvo Fond pokriva sve troškove

0
72

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) platiće kompletne troškove liječenja Nikšićanina Danila Golubovića u Italiji. Iz FZO su kazali da je dogovoreno da porodica osamnaestogodišnjeg Golubovića podnese odmah zahtjev, nakon čega će Fond sprovesti potrebnu proceduru i uputiti osiguranika Golubovića na liječenje u Kliniku Sad Donato u Milanu o trošku FZO.

Oni su reki da su, nakon saznanja iz medija o pokretanju humanitarne akcije za liječenje Golubovića, došli do kontakta njegovih roditelja od kojih su zatražili da podnesu zahtjev za njegovo dalje liječenje. Prema njihovim riječima, do poziva FZO niko od članova porodice Golubovića se nije obratio Fondu da bi se sprovela propisana proceduru od Komisije za liječenje u inostranstvu.

– Koja bi na osnovu potrebne dokumentacije odobrila kompletan trošak za operaciju u toj italijanskoj Klinici sa kojom inače FZO i Klinički Centar imaju potpisane ugovore o saradnji – kazali su iz FZO.

Oni su rekli da su im roditelji Golubovića objasnili da humanitarna akcija nije potekla od njih nego od brojnih Danilovih drugova i prijatelja i pojedinih NVO, kako bi mu pomogli da se obezbijdi neophodna sredtsva za obavljanje tako zahtjevnog operativnog zahvata.

– Ne znajući da troškove liječenja u takvim slučajevima sa potrebnom dokumentacijom odobrava u cjelosti FZO, nakon izvještaja Komisije za liječenje u inostranstvu – kaže se u saopštenju.

Iz FZO su kazali da uvažavaju humanost ljudi, kada je u pitanju pomoć za liječenje prikupljanjem novca, ali naglašavaju da ovakav način nije pravi put, ako se ostvarivanje ovih prava realizuje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja naše države, zaključili su iz FZO.

Nikšićki muzičari u saradnji sa NVO sektorom, nakon dvodnevnih svirki po izuzetno hladnom vremenu, prikupili su skoro 6.000 eura za liječenje sugrađanina Danila Golubovića, kome je hitno potrebna operacija srčanog zaliska u Italiji. Naime, na društvenim mrežama za kratko vrijeme pokrenute su brojne inicijative za pomoć i onlajn licitacija preko kojih se prikuplja novac.