18. jul – Ulaskom u EU otišla 1032 ljekara – Hrvatska

0
20

Vodeća hrvatska ljekarska udruženja zatražile su od Vlade da hitno riješi probleme s koeficijentima ljekara, omogući reprezentativnost ljekarskog sindikata te riješi pitanje više od tri miliona prekovremenih radnih sati ljekara na godišnjem nivou.

– Mi ne možemo pregovarati o svojim radnim pravima, i sistematski se krši Zakon o radu u kontekstu prekovremenih sati ljekara. Tražili smo donošenje zakona o radno-pravnom statusu ljekara, no ništa se u tom smislu nije pomaklo – istakao je predsjednik Hrvatske ljekarske komore (HLK) dr Krešimir Luetić na konferenciji za novinare.

– Svi razgovori koje smo vodili u Ministarstvu ostali su bez rješenja, ministar ne odgovara na naše dopise. Mi ćemo to sada rješavati na drugi način – poručila je predsjednica Hrvatskog ljekarskog sindikata (HLS) dr Renata Čulinović Čaić. Kao odgovor na ignorisanje Vladog pozvala je kolege da počnu raditi skladno propisanim standardima i normativima.

Pojasnila je da traže priznavanje reprezentativnosti HLS-u prije početka pregovora o novom granskom kolektivnom ugovoru, 31. oktobra. Traže i donošenje zakona o radno-pravnom statusu ljekara, te izjednačavanje koeficijenta ljekarima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i bolnicama. Traže i rast plata specijalizanata barem za deset posto te priznavanje uslova rada skladno radnom mjestu.

– Ako samo trećina ljudi na pojedinim odjeljenjima povuče saglasnost za nedjeljni rad duži od 48 sati, sistem je blokiran – poručila je dr Čaić. Hina