18. jul – Već su u četvrtom talasu – Hrvatska

0
31

Dok turističku sezonu u Hrvatskoj prate brojni događaji, pri čemu je fudbalska sezona počela uz prisustvo publike, šef splitske infektologije dr Ivo Ivić je uputio dramatičan apel da što prije budu uvedene potpune zabrane.

– Treba zabraniti sve masovne događaje i to odmah, jer se virus rapidno širi na zabavama, porodičnim okupljanjima i drugim događajima. Pogledajte samo primjere iz Nizozemske i sa drugih destinacija za zabave. Nacionalno tijelo nema šta da čeka, treba zabraniti sve masovne događaje, da makar koliko – toliko sačuvamo sezonu – kazao je dr Ivić, a prenosi Slobodna Dalmacija.

On je istakao i kako na prijemnom odjeljenju splitske bolnice već osjećaju pritisak, te da tamo uglavnom dolaze mlađi ljudi, ali da ima i starijih.

– Nažalost, kriva se opet penje. Ako ovako nastavimo, čitava Hrvatska biće u ‘crvenom’. Mi već osjećamo pritisak, prije smo imali od 20 do 30 oboljelih, sada već po 50 dnevno. Strah me je šta će se dešavati sljedećih sedmica, već se pripremamo za sve scenarije – naglasio je on, dodajući kako se može reći da je četvrti talas koronavirusa u toj državi već počeo.

Dr Ivić je konstatovao kako neki ljudi “nijesu ništa naučili u proteklo vrijeme”.

– Čeka nas teška jesen i zima i nećemo se tako lako riješiti virusa. Mladi bi se trebali osvijestiti i odmah se vakcinisati, jer još ne shvataju da ugrožavaju starije ukućane i sugrađane koji mogu razviti teške komplikacije i umrijeti od ove bolesti – rekao je šef splitske infektologije.

Govoreći o ljudima starijim od pedeset godina koji se ne žele vakcinisati, dr Ivić je rekao da se oni “informišu u raznim antivakserskim grupama na Fejsbuku i na ulici, a da ne slušaju naučnike i ljekare”, piše Slobodna Dalmacija.