19. januar – U Crnu Goru stižu kineske Sinofarmove vakcine

0
89

Crna Gora će krajem januara dobiti dovoljne količine Sinofarmove vakcine protiv koronavirusa, dogovoreno je tokom sastanka između visokih predstavnika ove kineske kompanije i ministarke zdravlja Crne Gore, dr Jelene Borovinić Bojović.

Kako je saopšteno, ministarka je tokom online sastanka zahvalila kineskim partnerima na ažurnosti i brizi koju su pokazali tokom intenzivnih pregovora u prethodnom periodu, a koji su rezultirali konačnim dogovorom da u Crnu Goru u najskorijem roku Sinofarm isporuči respektabilne količine vakcine koja će biti dostupna crnogorskim građanima.

U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja je u završnoj fazi bilateralnih pregovora i sa ostalim proizvođačima vakcina protiv koronavirusa i ostaje pri ranije izrečenom stavu da će prva vakcina kojom će započeti imunizacija u Crnoj Gori biti sa evropskim sertifikatom, te da se radi o Pfizerovoj vakcini.

– Takođe, nastavljen je dijalog koji naša zemlja ima i u okviru COVAX inicijative, tako da će crnogorski građani imati na raspolaganju dovoljne količine vakcina kako bi imunizacija protiv SarsCov2 infekcije bila na visokom nivou – zaključuje se u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja istakli su da su sve zemlje regiona koje su već dobile vakcine pregovore zavšile još tokom prošle godine. Ističu da intezivno rade na tome da vakcine što prije stignu i kod nas što potvrđuju i iz Svjetske zdravstvene organizacije.

– To je sada već proces koji zahtjeva određeno vrijeme da se ispune preduslovi da se ispregovara. Ministarstvo zdravlja radi sve što je u našoj mogućnosti da se što prije sklope ti ugovori kao predsulov da se krene u isporuku – kazao je za TVCG Borko Bajić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

– Mi smo strateški partneri u tom procesu i svjedoci da se radi 24 sata, vidjeli ste da smo nedavno objavili i detaljan plan za nabavku i distribuciju i sprovođenje procesa imunizacije protiv kovida 19 i iskreno se nadam da ćemo na globalnom nivou doći do jednog zajedničkog rješenja – kazala je dr Mina Brajović iz Svjetske zdravstvene organizacije.