19. maj – U porastu broj djece sa inflamatornim bolestima crijeva

0
38

Broj djece koja obolijevaju od inflamatornih bolesti crijeva se u posljednjih osam mjeseci drastično povećao, pa je registrovano osam novooboljelih, u odnosu na proteklih pet do sedam godina kada se dijagnostikovalo petoro djece sa nekim oblikom ovih teških hroničnih bolesti, kazala je dr Dušanka Novosel subspecijalista gastroenterologije, u Institutu za bolesti djece.

Kako je istakla gostujući u Jutarnjem programu RTCG, a povodom 19. maja Svjetskog dana oboljelih od inflamatornih bolesti crijeva, uzrok za ovakvo povećanje oboljelih od Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa se ne može precizno reći, ali najvjerovatnije je to način ishrane.

– Djeca nažalost nijesu pošteđena od ove teške bolesti, ali je učestalost obolijevanja značajno manja u odnosu na odrasle. Porast broja je najvjerovatnije zbog načina života, odnosno ishrane, koristi se sve više procesuirana industrijska hrana, konzervirana hrana sa aditivima i emulgatorima, koja narušava normalnu funkciju crijeva, odnosno narušava taj balans koji treba da postoji u crijevima. Tu uvijek postoji i određena genetska predispozicija – kazala je dr Novosel.