29. maj – Svaki treći građanin pušač

0
101

Povodom 31. maj – Međunarodnog dana kontrole duvana, prof. dr Agima Ljaljević, nacionalni koordinator za kontrolu duvana, saopštila je da je u Crnoj gori došlo do porasta broja pušača.

Kako navodi u izjavi za medije, korišćenje duvanskih proizvoda među populacijom starosti između 15 i 64 godine je značajno zastupljeno u Crnoj Gori.

– Podaci pokazuju da je došlo do povećanja zastupljenosti stanovnika koji konzumiraju duvanske proizvode, od 31%, koliko su iznosili 2012. godine, na 35,4%. Navedeni podaci zabrinjavaju, posebno zbog toga što je u Crnoj Gori, do poslednjeg istraživanja, kontinuirano evidentiran trend pada konzumenata duvanskih proizvoda – poručuje prof. Ljaljević.

Istraživanje o kvalitetu života, životnim stilovima i zdravstvenim rizicima stanovnika Crne Gore je, takođe, pokazalo da je, kako dodaje, još 17,1% populacije nekada tokom života koristilo duvanske proizvode, što pokazuje da je samo 47,6% stanovnika tokom cijelog života apstiniralo od upotrebe duvanskih proizvoda.

– Zastupljenost pušenja u odnosu na pol iznosila je 36,2% među muškarcima i 34,5% među ženama, što ukazuje da je, poslednjih godina, izražen značajan trend povećavanja pušenja među ženama. Pri tome, treba naglasiti da je u populaciji mlađih žena, starosti između 15 i 24 godine, prevalencija veća, za čak 1%, nego među muškarcima iste starosti. Činjenica je da su kulturološke i sociološke prilike uslovile promjene u ponašanju žena u Crnoj Gori, koje je, na žalost, neusklađeno sa zdravljem – upozorava prof. Ljaljević.

Kako ističe, najveća vrijednost prevalencije pušenja u populaciji Crne Gore evidentirana je u populaciji starosti od 45 do 54 godine, a iznosila je gotovo 45%.

-Takođe, u ovoj populacionoj grupi je najviše onih koji su ikada u životu koristili duvanske proizvode. Prevalencija pušenja u gradskoj i seoskoj populaciji se ne razlikuje značajno, a ni stepen obrazovanja nije ograničavajuća komponenta za konzumiranje duvana. Najveći broj pušača, dnevno konzumira između 10 i 20 cigareta, ali gotovo svaki treći pušač konzumira više od 20 cigareta dnevno. U većini zemalja u okruženju je povećan broj mladih korisnika duvanskih proizvoda – istakla je prof. Ljaljević.

Ona je navela da najnovija istraživanja ukazuju da se upotrebi duvana i duvanskih proizvoda može pripisati oko osam miliona smrti godišnje u svijetu.

Procjenjuje se da će taj broj značajno rasti narednih godina.

– Za zdravstvenu zaštitu pušača i izgubljenu radnu produktivnost zbog komplikacija pušenja odvaja se oko 1,4 triliona dolara. Zdravstveni i ekonomski problemi, nastali kao posljedice upotrebe duvana, posebno su naglašeni u nerazvijenim i zemljama u razvoju, koje su zauzele vodeće mjesto u prevalenciji pušenja – istakla je prof. Ljaljević.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana kontrole duvana je Posveti se prestanku pušenja, a usmjerena je ka stvaranju uslova za odvikavanje od upotrebe duvanskih proizvoda, kao osnov za unapređenje.