29. maj – Crna Gora još nije akreditovala PCR testiranja i laboratorije

0
95

Crna Gora još nije akreditovala PCR testiranja i laboratorije, te stoga građani koji ulaze u Sloveniju, a potencijalno i u neku drugu evropsku zemlju, ne mogu ući sa negativnim PCR testom urađenim u nekoj od naših ustanova. Iz Instituta za javno zdravlje Pobjedi su rekli da očekuju da će se taj proces završiti u narednih mjesec dana.

– Institut je u procesu akreditacije PCR testiranja i laboratorije kao prva institucija u okruženju čime bi bili za ovu metodu sertifikovani od strane Crnogorskog akreditacionog tijela koje je član Evropskog akredicionog tijela. Nadamo se da bi na ovaj način definitivno našu laboratoriju uvrstili u red laboratorija čiji je kvalitet na evropskom nivou – kazali su iz ove zdravstvene ustanove.

Prema zvaničnim informacijama, Slovenija, trenutno, priznaje samo PCR testove koji su urađeni u državama članicama Šengenskog područja, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Izraelu ili Rusiji.

Na kontrolnim punktovima kategorije A za međunarodni vazdušni transport priznaju se i negativni rezultati PCR testova izdati u Srbiji i Turskoj. Da se u Sloveniju ne može ući sa negativnim PCR testom urađenim u našoj zemlji bez obzira na državljanstvo Pobjedi su potvrdili i u slovenačkoj ambasadi u Podgorici. Oni kažu da je ta odluka na snazi već dva mjeseca.