30. maj – Za magnetnu rezonancu i rentgen 432.970 €

0
138

NATO povjerilački fond za pandemiju uplatiće Ministarstvu zdravlja 432.970 eura, koje će Ministarstvo preusmjeriti Opštoj bolnici u Beranama za nabavku magnetne rezonance i rentgen aparata, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Kako navode, u Briselu je potpisan sporazum između NATO i Crne Gore o donaciji za podršku zdravstvenom sistemu u suočavanju s pandemijom COVID-19.

– Sporazum, kojim se regulišu prava i obaveze ugovornih strana je, u ime Crne Gore, potpisala stalna predstavnica Crne Gore pri NATO, ambasadorka Dubravka Lalović, a ispred NATO-a Mark DiPaolo, direktor za izgradnju odbrambenih kapaciteta i institucija – piše u saopštenju.

Shodno Sporazumu, NATO povjerilački fond za pandemiju uplatiće Ministarstvu zdravlja Crne Gore 432.970 eura, koje će Ministarstvo preusmjeriti Opštoj bolnici u Beranama za nabavku magnetne rezonance i rentgen aparata.

– Time će se smanjiti pritisak i riješiti dugogodišnji problem građana iz sjevernih krajeva Crne Gore i pomoći zdravstveni sistem Crne Gore – dodali su u saopštenju.

Nadležna ustanova za implementaciju projekta je Ministarstvo zdravlja, odnosno Opšta bolnica Berane, koja će sprovesti postupak javnih nabavki opreme.

– Ovo je nastavak podrške NATO-a Crnoj Gori, nakon što je prošle godine donirano 20 respiratora s pratećim setovima opreme, na osnovu zahtjeva Crne Gore za međunarodnu pomoć, podnijetog NATO-vom evroatlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC). Ukupna vrijednost dosadašnje podrške NATO-a Crnoj Gori za borbu protiv pandemije iznosi oko 800.000 eura – zaključili su u saopštenju.