31. maj – Laboratorija vrijedna tri i po miliona dobijena za inicijalinih pet hiljada

0
97

Hitni pacijenti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) kojima je potrebna analiza Centra za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku (CKLD) imaće gotove nalaze za manje od sat. To je poručila ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović, nakon otvaranja renoviranog centra u okviru KCCG.

– Kada se govori o otvaranju ili renoviranju određenih objekata, često se, u tome, propusti odgovor na pitanje – šta to, životno, znači za građane. Otvaranje renoviranog CKLD, koja je, u šta će se uvjeriti svako ko u nju kroči, na svjetskom nivou, znači da će hitni pacijenti za manje od sat da dobiju sve analize koje su zatražene, što je posebno važno kod hospitalizovanih pacijenta, posebno pacijenta u Urgentnom centru, gdje je brz i pouzdan nalaz nekad i životno važan – istakla je dr Borovinić Bojović.

S druge strane, ambulantni pacijenti dobijaju proširenu paletu laboratorijskih pretraga.

– Kao ljekar, znam da je pacijentima nužan npr. S100, odnosno tumor marker. Ili kalprotektin. Od sad će ih imati u KCCG i više neće morati da troše novac kod privatnika – kazala je dr Borovinić Bojović.

Podsjetila je da je renoviranje i implementacija projekta počela u novembru prošle godine, u jeku pandemije, te da realizaciju nije ništa zaustavilo.

Najavila je da će i Klinički centar ubrzo dobiti PCR laboratoriju čime će, kao i do sada, ova ustanova ostati noseći stub kompletnog crnogorskog zdravstvenog sistema.

Direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović objasnila je da je laboratorija, koja sa renoviranjem i doniranom opremom vrijedi tri i po miliona eura, inicijalno dobijena investicijom od pet hiljada eura.

– Ovo smo postigli tako što ćemo naredne četiri godine kupovati reagense, koji nam inače trebaju, od ovlašćenih zastupnika – objasnila je dr Radulović.

Dodatna vrijednost je oprema koja nije bila predviđena tenderskom dokumentacijom.

– To su hladna soba, server soba, veći bolnički prijem, rekuperacija vazduha – ušteda u ljetnjim mjesecima smanjena potreba za klimatizacijom, potpuno nov razvod struje, nova eloksirana bravarija, specijalna medicinska rasvjeta, nove rampe za invalide i slično – kazala je ona.

Direktorica CKLD dr Nevena Terzić Stanić objasnila je da CKLD podrazumijeva najsavremeniji koncept organizacije procesa rada laboratorije.