19. maj – UN postigao sporazum o smanjenju plastičnog otpada u okeanima

0
282

Blizu 180 država postiglo je dogovor kojim se želi znatno smanjiti količina plastike koja završi u svjetskim okeanima, objavile su Ujedinjene nacije. Države su se složile da će izmijeniti Bazelsku konvenciju kako bi svjetska trgovina plastičnim otpadom bila transparentnija i bolje regulisana, a da upravljanje bude sigurnije za ljudsko zdravlje i okolinu.
– Ponosan sam da su ove sedmice u Ženevi stranke Bazelske konvencije postigle sporazum o pravno obavezujućem, globalnom mehanizmu za upravljanje plastičnim otpadom – saopštio je Rolph Payet, izvršni sekretar u agenciji UN-a za Bazelsku, Rotterdamsku i Stockholmsku konvenciju.
Zagađenje plastikom, proglašeno je ogromnim ekološkim problemom svjetskih razmjera, dostiglo je epidemijske proporcije, s procijenjenih 100 miliona tona plastike u okeanima, od čega između 80 i 90 posto dolazi s kopna, dodaje se u saopštenju.
Payet je naglasio kako su pregovori, započeti prije 11 dana i na kojima je učestvovalo 1.400 delegata, postigli više nego što je očekivao.
Ovakav napredak se pripisuju sve većoj svjetskoj osviještenosti o opasnosti zagađenja plastikom za morski život, čemu su doprinijeli i dokumentarni filmovi britanskog autora Davida Attenborougha i drugih.