19. mart – Ministarstvo pokreće kampanju MMR imunizacije

0
54

Uz podršku UNICEF-a, Ministarstvo zdravlja, u saradnji s Institutom za javno zdravlje i domovima zdravlja, hitno će organizovati nacionalnu kampanju za povećanje broja djece koja su primila MMR vakcinu u Crnoj Gori. To je dogovoreno na današnjem sastanku ministarke zdravlja dr Jelene Borovinić Bojović i šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huana Santandera.

Kako je saopšteno iz tog vladinog resora, ministarka je istakla da je pandemija Kovida-19 uticala nažalost i na obuhvat vakcinacijom kako u Crnoj Gori, tako i u ostatku svijeta, uključujući i Evropsku uniju.

– U okolnostima pandemije koja predstavlja neposrednu opasnost po zdravlje i živote stanovništva, većina zdravstvenih resursa usmjerena je na pružanje odgovora na Kovid-19, ali je posebna pažnja usmjerena i na minimiziranje svakog prekomjernog rizika od obolijevanja i umiranja a posebno onih zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama – navodi se u saopštenju.

Ministarka je, kako se dodaje, naglasila da će zdravstveni sistem u saradnji s UNICEF-om u narednom periodu posebnu pažnju usmjeriti na obuhvat djece MMR vakcinom, te na taj način doprinijeti očuvanju i unaprijeđenju javnog zdravlja.

– Nacionalne i lokalne vlasti, zdravstveni radnici i institucije, roditelji, akademska zajednica, mediji i lokalne zajednice treba da rade zajedno kako bi objasnili da ne postoji veza između MMR vakcine i autizma, kao i da je MMR vakcina bezbjedna. Svi roditelji žele da biraju najbolje za svoje dijete u svakoj situaciji. Kada je riječ o MMR vakcini, imunizacija djeteta hiljadama puta je manji rizik od dopuštanja da se dijete zarazi ovom ozbiljnom i smrtonosnom bolešću – poručio je Santander.

Iz ministarstva navode da je u periodu 2000. do 2018. godine MMR vakcinacijom spriječeno oko 23,2 miliona smrtnih slučajeva, što, kako su kazali, MRR vakcinu čini jednim od najboljih ulaganja u domenu javnog zdravlja.