2. oktobar – OBILJEŽEN EVROPSKI DAN DONACIJE ORGANA

0
410

U okviru obilježavanja 2. oktobra, Evropskog dana donacije organa, NVO MoMSIC, Savez studenata farmacije i Udruženje nefrologa na čelu sa prof. dr Marinom Ratković organizovali su performans na Trgu republike u Podgorici. Simbolično prikazujući bubrege povezane srcem, željeli su da ukažu na značaj darivanja organa, opravdavajući slogan pod kojim je sve i organizovano- “Dar za život”.

– Ovaj performans je namijenjen podizanju svijesti građana Crne Gore i podsjećanju na to koliko je bitan proces transplantacije organa i program koji je naša država skoro pokrenula. Sama parola “Dar za život” govori dovoljno o tome kako je važan svaki spašeni život transplantacijom nekog od vitalnih organa i željeli smo to da predstavimo građanima naše države- kazao je nakon performansa član MoMSIC-a Suad Šabanović.

Takođe, u nedjelju, 5. oktobra u Delta City šoping centru  održan je dio promotivnih aktivnosti.

Kako je kazala prof. dr Marina Ratković još uvijek postoje predrasude koje je neophodno prevazići.

– U Crnoj Gori od 2012. godine uspješno se sprovodi program transplantacije bubrega. Međutim, kod nas još uvijek ne postoji dovoljno razvijen kadaverični donorski program (doniranje organa sa mrtvog donora). Cilj ovog događaja je podizanje svijesti građana o potrebama doniranja organa što je temelj uspješnog razvoja transplantacionog programa. Evropski dan donacije organa tradicionalno se obilježava u mnogim zemljama Evrope od 2010. godine u okviru projekta koji je započet u Slovenija Transplantu, a gdje je Crna Gora kolaboracioni partner – kazala je prof. dr Ratković najavljujući ovaj program.