20. decembar – ZDRAVSTVENA ZAŠTITA STANOVNIKA KAMPA NA KONIKU

0
317

Ministar zdravlja prof. dr Miodrag Radunović sa saradnicima razgovarao je sa predstavnicima Kancelarije UNHCR-a o pružanju zdravstvenih usluga stanovnicima Kampa u podgoričkom naselju Konik.

Prof. dr Radunović je naglasio da je princip pružanja zdravstvene zaštite vulnerabilnih grupa usmjeren ka njihovoj integraciji, dodajući da njihova zdravstvena zaštita ne smije imati komponente getoizacije.

Učesnici sastanka dogovorili su se da sve institucije podrže princip univerzalne proporcionalnosti, kad su u pitanju izbjegla i raseljena lica i da se u periodu tranzicije, koji će trajati šest mjeseci, omogući da ostala izbjegla i raseljena lica, koja nemaju, izaberu svog doktora.

Sastanku su, pored ministra, prisustvovali i pomoćnik ministra prim. dr Mensud Grbović, šefica Svjetske zdravstvene organizacije za Crnu Goru Mina Brajović, direktor Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić, pomoćnica direktora Uprave za izbjegla i raseljena lica Dragica Vučinić, predstavnica Ministarstva rada i socijalnog staranja Budimirka Đukanović i generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak.