20. jun – ODRŽAN DRUGI SASTANAK MINISTARSTAVA ZDRAVLJA KINE I ZEMALJA EVROPE

0
289

Delegacija Ministarstva zdravlja Crne Gore učestvovala je na drugom sastanku ministara zdravlja Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEEC), koji je 20. juna održan u Sudzou, Narodna Republika Kina. Ministarskom sastanku, organizovanom u okviru „16+1 mehanizma“, prisustvovali su ministri zdravlja Narodne Republike Kine, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke Republike, Estonije, Madjarske, Letonije, Litvanije, Makedonije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Cilj ovog ministarskog sastanka bio je razvoj i unaprjeđenje saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u oblasti zdravstva i organizovanje medicinske edukacije, kroz mogućnosti razmjene medicinskog kadra između zemalja „16+1 mehanizma“.

Delegacija Crne Gore, u sastavu Nine Milović, sekretarke ministarstva zdravlja i dr Nemanje Radojević, direktora Centra za nauku Kliničkog centra Crne Gore, je u okviru bilateralnih i multilateralnih sastanaka, održanih tokom konferencije, iskazala zainteresovanost da se, kroz uvođenje tradicionalne kineske medicine i upućivanje crnogorskih doktora na specijalizacije iz ove oblasti u Kinu, iskoristi potencijal koju pruža ova politička platforma.