21. jul – Vlade naručuju milione doza vakcine protiv Covida 19 – Velika Britanija

0
102

Vakcina protiv koronavirusa koju su razvili stručnjaci sa Univerziteta Oxford prihvata se sigurnom i izaziva imunološki odgovor, javlja BBC. Ispitivanja u kojima je učestvovalo 1077 ljudi pokazala su da je vakcina kod njih proizvela antitijela te da su bijela krvna zrnca sposobna da se bore protiv koronavirusa.

Otkrića su vrlo obećavajuća, ali još je prerano tvrditi da vakcina daje sigurnu zaštitu, piše BBC dodajuči da su u toku dalja ispitivanja.

No, već prvi obećavajući rezultati bili su dovoljni da vlada Velike Britanije naruči 100 miliona doza ove vakcine. Vakcina je nazvana ChAdOx1 nCoV-19 razvija se neviđenom brzinom, a napravljena je od virusa koji uzrokuje prehladu kod šimpanzi. Taj je virus najprije jako izmijenjen, kako ne bi mogao izazvati infekciju kod ljudi, te je genetski prilagođen da bude što sličniji koronavirusu.

Naučnici su to učinili prebacivanjem genetskih uputa za protein u koronavirus – ključni “alat” koji služi za napad na čovjekove ćelije – na vakcinu koju su razvijali. To znači da vakcina nalikuje koronavirusu i imunološki sistem može da nauči kako da ga napadne.

BBC takođe navodi da prilikom testiranja ove vakcine nije bilo opasnijih nuspojava od temperature ili glavobolje koje je imalo oko 70 posto ispitanika. Stručnjaci tvrde da se te nuspojave mogu otkloniti običnim paracetamolom.