22. mart – Mediteranska ishrana smanjuje rizik od obolijevanja od raka – Holandija

0
350

Na 62.000 žena u više od 20 godina naučnici su došli do zaključka kako mediteranski model ishrane smanjuje rizik od obolijevanja od smrtonosnog oblika raka dojke za čak 40%. Radi se o trostrukom negativnom raku dojke, jer taj oblik raka ne posjeduje estrogenske (ER) ni progesteronske receptore (PR) kao ni receptore za humani epidermalni faktor rasta (HER2).
Ovaj tip raka je teško liječiti i češće je fatalan. U ovoj studiji naučnici sa Univerziteta u holandskom Maastrichtu pokazali su kako je upravo mediteranska ishrana uticala na smanjivanje rizika za rak. Tipična mediteranska ishrana se temelji na čestom unosu ribe, maslinovog ulja, voća i povrća. Poražavajuća je činjenica da svake godine u toj zemlji od posljedica raka dojke umre 11.400 žena.
– Pronašli smo snažnu vezu između mediteranskog načina ishrane i smanjenog razvoja trostruko negativnog raka dojke među ženama u postmenopauzi, bez obzira na to je li se radilo o nemediteranskoj populaciji. Ovaj oblik raka dojke najčešće ima lošije prognoze od ostalih vrsta – istakli su naučnici.
Tim naučnika identifikovao je protein za koji vjeruju da je terapijska meta svih bolesti sa velikom stopom smrtnosti, poput ebole, influence, hepatitisa i raka.
Naučnici sa Sveučilišta Virginia Commonwealth zaključili su da je protein GRP78 univerzalna meta čijim eliminiranjem bi se uspješno izliječile teške virusne i bakterijske bolesti poput ebole, influence, hepatitisa, a mogao bi se otvoriti put i do pronalaska lijeka za rak mozga.