26. mart – Nezdrava ishrana jedan je od najvećih ubica u SAD – u

0
324

Pojedine vrste hrane koje amerikanci najviše vole su istovremeno i najgore za njih, zaslađeni napici, slana hrana i prerađeno meso. Ali u novoj studiji navodi se da konzumiranje prevelike količine takve hrane i nedovoljno zdravih namirnica, doprinosi skoro polovini broja smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama. U izvještaju su detaljno opisani zdravstveni rizici od određenih vrsta hrane i dobrobiti od drugih vrsta hrane.
Ova studija je rađena na univerziteta Tafts koja vodi nacionalno istraživanje o navikama u ishrani. Ustanovljeno je da većina amerikanaca ne jede preporučene količine zdravih namirnica kao što su voće, povrće, morska hrana, nerafinisane žitarice, koštunjavo voće i sjemenke.
– Nedostatak takve hrane pokreće kardiometaboličke probleme, moždani udar, dijabetes ili srčana oboljenja. Način ishrane značajno doprinosi ukupnim procentima smrtnosti od kardiometaboličkih oboljenja. – I značajan procenat bi mogao da bude umanjen ili izbjegnut ako povećamo unošenje određenih vrsta hrane što može da preraste u naviku – kaže dr Noel Mjuler, zdravstveni istraživač na univerzitetu Džons Hopkins.
– Najveći procenat smrtnosti je izazvan prekomjernim unošenjem natrijuma, takođe prekomjernim unošenjem slatkih pića, prerađenog mesa i smanjenim unosom koštunjavog voća i sjemenki. Ljudi bi mogli da povećaju svoje šanse da žive duže tako što će jesti dobru hranu.
Studija ističe da bi mjere javnog zdravlja usmjerene na nezdravu ishranu mogle da pomognu pri sprječavanju nekih smrtnih slučajeva.