20. mart – Stvorena kapsula koja iz želuca na telefon šalje podatke o zdravlju – SAD

0
257

Dr Filip Nad kreirao je kapsulu pod nazivom Silver bullet (srebrni metak), koja pokretana želudačnom kisjelinom šalje podatke o našem unutrašnjem zdravlju na mobilni telefon. Vjeruje se da će malena pilula biti revolucija u medicini jer će konstantno moći da prati vitalne znakove iznutra, da šalje podatke na telefon i da aplicira potrebne ljekove.
Ovo otkriće objavljeno je na najvećoj naučnoj konferenciji održanoj u Bostonu. Pilulu je inspirisao uticaj limunske kisjeline na promjenu eksera i bakrenih elektroda. Verzija pilule koja se aktivira kada cinkova elektroda dođe u dodir sa želudačnom kisjelinom, testirana je na svinjama. Maleni senzori kontinuirano su pratili temperaturu i otkucaje srca. Uređaj, dug 30 milimetara, je šest dana putovao kroz probavni sistem svinje.
Naučnici pokušavaju da za ljude stvore još manju verziju uređaja. Prototip je sada veliki oko 10 milimetara i napravljen je sa ručicama u obliku zvijezde kako bi bilo sigurno da može ostati u želucu bez da zapne. Radeći u saradnji sa Birgham and Women’s Hospital, kapsula može da generiše dovoljno energije da napuni termometar koji podatke bežično šalje na uređaj radijusa do 2 metra.
Uzimanje kapsule jednom mjesečno moglo bi da promijeni način na koji dajemo ljekove – ističu stručnjaci.