24. mart – Povučen predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti – SAD

0
337

Poslije dugotrajne debate, na zahtjev Bijele kuće, predsedavajući predstavničkog doma Pol Rajan povukao je predlog Zakona o američkoj zdravstvenoj zaštiti, republikanskog plana kojim je trebalo da se zamijeni Obamaker – zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti koji je usvojen za vrijeme prethodnog predsjednika, Baraka Obame. Predlog zakona je povučen pošto je ustanovljeno da republikanci nemaju dovoljno glasova da ga usvoje, iako je Donald Tramp lično lobirao kod 120 zakonodavaca.
Predsjednik Tramp je u porukama na Tviteru, u posljednjem trenutku pokušao da promijeni mišljenje članova konzervativnog bloka u predstavničkom domu kako bi obezbijedio dovoljno glasova, ističući da je to posljednja šansa da se zamijeni Obamaker. Ukidanje Obamakera bilo je jedno od ključnih Trampovih obećanja tokom predsjedničke kampanje.
Pol Rajan je potvrdio da Obamaker ostaje zakon na snazi. Predlogu novog zakona o američkoj zdravstvenoj zaštiti protivili su se konzervativni republikanci, smatrajući da zadržava suviše elemenata Obamakera.