23. mart – Italija podržava planirane reforme u zdravstvu

0
288

3Ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović, sastao se sa ambasadorom Republike Italije u Crnoj Gori, Vinćencom Del Monakom i predstavio je planirane reforme u crnogorskom zdravstvenom sistemu i naglasio da se one sprovode temeljno, kako bi sistem bio dugoročno održiv. Hrapović je izdvojio reformu farmaceutske politike i najavio novu listu ljekova, takođe i skoro uključivanje privatnih apoteka u javno zdravstvo. Kada je riječ o nabavci savremene medicinske opreme, što je definisano kao jedan od najvećih problema, za tu svrhu su predviđena sredstva u vrijednosti od oko 11 miliona eura kroz kapitalni budžet.
Prema riječima ministra Hrapovića, jedan od prioriteta je i zapošljavanje i edukacija mladog kadra, kao i dodatna edukacija i usavršavanje postojećeg medicinskog karda, u čemu, saglasan je i Del Monako, Italija može pomoći.
Del Monako je pohvalio dosadašnje napore Ministarstva zdravlja da izgradi savremeni i održivi zdravstveni sistem i istakao da su reforme u zdravstvu aktivnost koja se nikad ne završava, a zdravstveni sistem osovina jednog društva i vlade. On je predstavio italijanski zdravstveni sistem, koji ima brojna, za Crnu Goru inovativna rješenja i naglasio da je moguća saradnja u oblasti edukacije i stručnog usavršavanja crnogorskih ljekara u renomiranim zdravstvenim centrima u Italiji.
Italijanski ambasador prenio je interesovanje italijanskih firmi za privatizaciju Instituta Dr Simo Milošević iz Igala, koji je u privatizacionom planu za ovu godinu, a dogovoreno je da se u dogledno vrijeme organizuje sastanak ministra Hrapovića sa ministrom zdravlja Italije, u cilju razmjene mišljenja i iskustava i preciznijeg dogovora eventualne saradnje u oblasti zdravstva.