24. februar – AKTIVNOST GRIPA I DALJE RASTE

0
378

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore, u Crnoj Gori je od 16. do 22. februara zabilježen dalji porast broja registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu. Kako je saopšteno, registrovano je ukupno 913 oboljelih lica, sa incidencijom 147/100.000 stanovnika.

– Najveći broj oboljelih registrovan je u starosnoj grupi od 25 do 64 godine, a nastavlja se porast broja oboljelih u starosnim grupama od pet do devet i od 10 do 14 godina. U cirkulaciji su prisutni virusi gripa tip A i tip B – saopšteno je iz Instituta.

Broj laboratorijski potvrđenih slučajeva influence A i B, u Crnoj Gori od 10. januara do 22. februara je 81. Laboratorijski potvrđeni slučajevi obolijevanja su iz različitih opština Crne Gore (Podgorica, Danilovgrad, Nikšić, Plužine, Cetinje, Bar, Budva, Kotor, Herceg Novi i Rožaje).

– U sezoni gripa 2014/2015 do sada je registrovan jedan slučaj obolijevanja od gripa sa smtnim ishodom. Iako je obolijevanje od gripa u suštini nemoguće predvidjeti, u sljedećim sedmicama može se očekivati dalji rast broja oboljelih. U cilju preveniranja obolijevanja od gripa u bolnicama, sugeriše se građanstvu da ograniče posjete hospitalizovanim bolesnicima – kazali su iz Instituta.

U zemljama evropskog regiona, kako je saopšteno, u sedmoj nadzornoj sedmici 15 zemalja je prijavilo povećanu aktivnost virusa gripa. Osam zemalja, uglavnom iz zapadnog dijela regiona, prijavilo je visoku aktivnost gripa sa rasprostanjenim geografskim širenjem. U većini zemalja nastavlja da dominira virus influence tip A (H3N2).

Iz Instituta su podsjetili da je najefikasnija mjera prevencije gripa – vakcinacija i preporučili da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu.

– Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i kad je virus počeo da se širi u okruženju. Takođe, opšte mjere prevencije obuhvataju izbjеgаvаnjе bliskih коntаkаtа sа оbоljеlim оsоbаmа, rеdоvnо prаnjе ruku i izbjеgаvаnjе dоdirivаnja оčiјu, nоsа i ustа prljavim rukama, rеdоvnо prоvjеtrаvаnjе prоstоriја, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi, praktikovanje dobrih navika, uključujući adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost – kazali su iz Instituta.