26. januar – Za Crnu Goru 150 hiljada kineskih vakcina

0
70

Crnoj Gori biće isporučeno 150 hiljada doza kineske vakcine, kazala je ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović, navodeći da je sa Kinezima već potpisan predugovor o nabavci.

Ona je na pitanje novinara da li je i kada potpisan ugovor sa kineskim proizvođačem, odgovorila da je predugovor direktno potpisan sa farmeceutskom kampanijom Sinophram, odnosno sa njihovom centralom u Pekingu.

– Predugovor je potpisan i dogovorene su doze, 150 hiljada doza vakcina Sinophram stiće će u Crnu Goru – navela je dr Borovinić Bojović.

Ona je dodala da je obezbijeđena diplomatska saglasnost i da imaju odgovor iz ambasade Kine. Ponovila je da je u okviru COVAX inicijative odavno obezbijeđen odgovarajući broj vakcina i potpuno, kako je navela, jasno da ta inicijativa ide svojim tokom.

– Mi ćemo sigurno dobiti one vakcine koje su dogovorene kroz COVAX inicijativu – poručila je dr Borovinić Bojović dodajući da je bilateralni ugovor sa rusima potpisan i da očekuju dolazak vakcina vrlo brzo.

– Sa Pfizerom je ugovor u finanalnoj fazi, jer sklapanje ugovora podrazumijeva nekoliko faza od kojih je svaka pojedinačno važna – pojasnila je ministarka.

Ona je kazala da se u prvom kvartalu godine očekuje 50 hiljada doza ruskih vakcina, te ponovila da je u decembru prošle godine kazala da će dati sve od sebe da vakcinacija u Crnoj Gori počne krajem januara, početkom februara.