27. januar – Udruženje Kolibrići ne odustaje od svojih zahtjeva – Hrvatska

0
327

Nakon sastanka u Vladi na kom su prisustvovali predstavnici udruženja roditelja djece oboljele od spinalne mišićne atrofije Kolibrići koji su organizirali protest na Markovom trgu na kojem su tražili da se ukine diskriminatorna odluka HZZO-a koja onemogućuje dobijanje lijeka starijima od 18 godina i onima na respiratoru, oglasio se ministar zdravstva Milan Kujundžić.

– Komisija za lijekove HZZO-a jednom mjesečno analizira iskustva, kako bi i mi u RH bili djelotvorni, a postoji i komisija sastavljena od eksperata, oni svakodnevno analiziraju i parte studije. Novac neće biti problem, kao što nije bio problem ni za 30 pacijenata, neće biti ni za ovih 12, ali registraciju lijeka ne možemo raditi bez pravila struke. Komisija će u roku 15 dana izreći svoje novo mišljenje, ono šta su našli u studijama – kazao je Kujundžić i pojasnio da je riječ o stručnjacima koji se isključivo bave spinalnom atrofijom kod djece i kod odraslih.

Podsjećamo, ovo je šesti protest roditelja djece oboljele od spinalne mišićne atrofije u poslednjih godinu dana, a drugi u Zagrebu.
– Očekujemo da će se nakon današnjeg protesta ukinuti diskriminatorna odluka HZZO-a prema kojoj stariji od 18 godina i pacijenti na respiratoru koji boluju od spinalne mišićne atrofije nemaju pravo na pristup liječenju. Tražimo jednako pravo na pristup liječenju za sve oboljele i mislimo da se time krši Ustav RH – kazala je Alapić.