27. jun – Statistika ohrabruje na vakcinaciju: Na 5.000 vakcina šest reakcija

0
96

Do srijede je Institutu za ljekove i medicinska sredstva CInMED prijavljeno 322 slučaja sumnje na neželjene reakcije nakon primljenih vakcina protiv korona virusa, rečeno je Pobjedi iz te ustanove. Do 23. juna u Crnoj Gori je dato ukupno 281.741 doza različitih vakcina protiv Kovida-19.

– Poređenjem broja prijava sumnji na neželjene pojave nakon imunizacije sa brojem primijenjenih doza, zaključuje se da je na svakih 5.000 primijenjenih doza, prijavljeno šest sumnji na neželjene događaje. Najveći broj do sada dostavljenih prijava, ukupno 218, se odnosi na vakcinu Sputnjik V (Gam Covid Vac Component I i Gam Covid Vac Component II, proizvođača FSBI NRCEM N.A. N.F. GAMALEYA) – objasnili su iz CInMED-a.

Osim toga, 54 od ukupno 322 prijave se odnosilo na vakcinu proizvođača Sinofarm (SARSCoV-2 Vaccine (Vero Cell) Inactivated, proizvođača Beijing Institute of Biological Products Co., Ltd, NR Kina). Na vakcinu proizvođača Astra Zeneka (Covid-19 Vaccine AstraZeneca) odnosilo se 50 prijava. Nešto veći broj prijava koje se odnose na vakcinu Sputnjik V u odnosu na vakcine ostalih proizvođača je posljedica prije svega činjenice da je veliki broj zdravstvenih radnika primio upravo ovu vakcinu jer je bila prva dostupna vakcina protiv Kovida-19 u Crnoj Gori pojašnjavaju iz ove zdravstvene ustanove. Zdravstveni radnici su odgovorniji u praćenju i prijavljivanju ovih reakcija u odnosu na građane, koji najčešće izabranom ljekaru ne prijave ukoliko dođe do neke reakcije.

– Svjesni značaja praćenja bezbjednosti primjene vakcina protiv kovida-19, zdravstveni radnici u velikom broju prijavili su neželjene reakcije koje su sami iskusili nakon vakcinacije-objašnjavaju iz te ustanove. Najčešće prijavljivani neželjene reakcije nakon primjene vakcina protiv Kovida-19 su povišena temperatura, bol na mjestu primjene vakcine i malaksalost. Osim toga, prijavljivana je i glavobolja, drhtavica, kao i bolovi u mišićima i zglo bovima nakon primljene vakcine – preciziraju iz CInMED-a.

U pitanju su, dodaju, očekivane neželjene reakcije koje su kod nekih pacijenata bile intenzivnije.

– U nešto manjem broju prijavljeni su takođe očekivani događaji kao što su mučnina, bol u leđima, pospanost. Zabilježeni su i pojedinačni slučajevi vaskularnih poremećaja, uglavnom kod pacijenata sa prethodno prisutnim oboljenjima, dok se nekoliko prijava odnosilo na alergijske reakcije, različitog stepena ozbiljnosti (reakcije preosjetljivosti). U slučaju alergijskih reakcija, nakon primijenjene terapije došlo je do povlačenja svih simptoma – kazali su iz ove ustanove.