29. april – Oporavljenih 199, trenutno inficiranih 115

0
260

Prethodna tri dana u Crnoj Gori nijesu registrovani novi slučajavi obolijevanja o Covida 19. Ukupan broj slučajeva infekcije od početka dešavanja sa novim koronavirusom je 321.

Ukupan broj oporavljenih sada iznosi 199, a trenutno “aktivnih” slučajeva je 115.

U opštinama Tivat, Danilovgrad i Andrijevica oporavili su se svi pacijenti inficirani virusom Covid 19.

Dr Nermin Abdić saopštio je da u Kliničkom centru Crne Gore trenutno ima osam pacijenata, pet je na infektivnoj klinici i stabilnog su stanja, na dobrom putu za oporavak.

– Jedan je na dobrom putu da se oporavi, a nažalost dva pacijenta su i dalje na respiratorima i životno su ugroženi. KCCG nije zaboravio svoje redovne aktivnosti, pa je tokom prošle sedmice pregledano ukupno 1.420 pacijenata, bilo je 157 bolničkih prijema. Moram da istaknem da je povećan broj pacijenata koji se obraćaju za pomoć Urgentnom centru – istakao je dr Abdić.

Dr Senad Begić je istakao da se nada da će građani uspjeti da se uzdrže i od proslava 1. maja, kako se ne bi pogoršala epidemiološka situacija.

Dr Begić je saopštio da je cilj onoga što je najavljeno zapravo povećanje dostupnosti za uzorkovanje novog koronavirusa.

– Uzimanje uzorka može se vršiti maltene svugdje, jer smo primijetili da postoje oni koji nijesu voljni da se testiraju. Koja su mjesta na kojima će se vršiti testiranje, napravićemo plan, nećemo definitivno ići po trotoaru, ulicama i šetalištima. Što se tiče samog uzorkovanja mi smo se približili brojki od 7.000 testiranja – istakao je dr Begić.

– Po glavi stanovnika smo po broju testiranja ispred svih naših regionalnih susjeda, možda je samo Slovenija ispred nas – rekao je dr Begić.