29. maj – Senzori za rano otkrivanje raka pluća – Velika Britanija

0
326

Rano otkrivanje karcinoma predstavlja ključ za uspješno liječenje. Tokom proteklih decenija naučnici su ustanovili da na osnovu sadržaja daha mogu puno da saznaju o zdravlju pacijenta. Na jednoj klinici u Britaniji naučnici sada rade na aparatu za ispitivanje daha sa senzorom za rano otkrivanje raka pluća. Jednostavno testiranje daha moglo bi da pomogne ljekarima u ranom otkrivanju karcinoma pluća jer su studije pokazale da dah osoba sa karcinomom pluća ima drugčiju paletu mirisa i isparivih organskih jedinjenja od daha drugih ljudi. Senzor za ispitivanje daha mjeri hemijski trag izdisaja i označava biomarkere, odnosno, moguće prisustvo malignih ćelija.

Dr Robert Rintul iz bolnice Papvort u Kembridžu je u timu naučnika koji radi na kliničkom ispitivanju instrumenta, smatra da taj senzor može da prikupi uzorke, minijaturna isparljiva jedinjenja koja mogu da analiziraju u laboratoriji. Ako je pacijent obolio od raka pluća, veruju da će im senzor ukazati na to.

Instrument za ispitivanje daha se sada testira u još 16 britanskih bolnica, a u kliničkom ispitivanju učestvuje 3 hiljade pacijenata volontera. Samo u Britaniji godišnje se zabilježi 45 hiljada novih slučajeva oboljelih od raka pluća. Britanski naučnici vjeruju da bi primjenom nove tehnologije, za rano otkrivanje bolesti, godišnje mogli da spasu 10 hiljada života.