03. novembar – Zabranili upotrebu krema za sunčanje – Zapadni Pacifik

0
253

Ostrvska država Palau u zapadnom Pacifiku, zabranila je veliki broj krema za sunčanje raznih proizvođača, zbog sumnje da štete koralnim grebenima. Tim činom pridružila se mnogim državama koje su limitirale upotrebu tih proizvoda.

– Plastični otpad, hemijsko zagađenje, pretjerano iskorišćavanje prirodnih resursa, klimatske promjene, sve to šteti zdravlju našeg ostrvskog raja – izjavio je predsjednik Palaua Tomi Remengesau.
Prema novom zakonu, od 1. januara 2020, kreme za sunčanje koje se smatraju toksičnim za koralne grebene, neće se smjeti prodavati u državi, niti uvoziti u zemlju. Turistima koji nakon navedenog datuma budu nosili sa sobom zabranjene kreme za sunčanje, biće im oduzete, a prodavači koji nastave da prodaju tu vrstu proizvoda moraće da plate kaznu u iznosu do 1.000 dolara.
Mada još nije izglasana potpuna zabrana upotrebe jednokratnih plastičnih proizvoda (poput plastičnih boca, čaša, slamki itd.), turističkim vodičima biće dužnost da ponude posjetiocima alternativne proizvode pogodnije za okolinu.
Država Palau je napomenula u saopštenju, kako je prva zemlja na svijetu koja je uvela takvu zabranu na nacionalnom nivou. Navela je i kakav sastav krema za sunčanje smatraju štetnim za morske životinje kao što su korali, ribe i bezkičmenjaci, ali i za ljude, a opasne materije su oksibenzon, oktinoksat, nekoliko vrsta parabena i slični.
Mada naučnici nijesu u potpunosti utvrdili u kojoj mjeri ti elementi predstavljaju štetu za okolinu, sve više dokaza govori u prilog tome da ostaci krema za sunčanje koji se isperu s kupača ili se ispuste iz postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda mogu prouzrokovati izbjeljivanje, deformacije, oštećenje DNK i na kraju smrt korala.