29. oktobar – TUBERKULOZA I AIDS VODEĆI UZROČNICI SMRTI U SVIJETU

0
317

Brojem umrlih tuberkuloza se prvi put približila AIDS-u kao vodeći uzrok smrtnosti od zaraznih bolesti, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u izvještaju objavljenom u srijedu.

U 2014. godini od tuberkuloze (TBC) je u svijetu umrlo 1,1 miliona ljudi, a u istom je razdoblju HIV/AIDS usmrtio 1,2 miliona, među njima i 400.000 zaraženih HIV-om i TBC-om, navodi WHO. Izvještaji pokazuje da je sjajan uspjeh zadnjih deset godina ostvaren u pristupu zaraženih HIV-om terapiji koja je mnogima od njih pomogla da preživi infekciju.

Podaci govore da se tim dvjema svjetskim ubicama ne pristupa jednako, kaže dr Mario Raviglione, direktor programa TBC-a u WHO-u. “Dobra je vijest da je od 2000. godine liječenje spasilo život 43 milijuna oboljelih od TBC-a”, ali s obzirom da se većina oboljelih može uspješno liječiti, stopa smrtnosti “neprihvatljivo je visoka”, kaže Raviglione.

Izvještaj je sastavljen na temelju podataka iz 205 zemalja i teritorija o svim aspektima TBC-a, uključujući i oblike otporne na ljekove. – Izvještaj zvoni na uzbunu jer čeka nas golem posao kako bismo smanjili smrtnost od te stare, ali izlječive bolesti – kaže dr Grania Brigden iz udruženja Ljekari bez granica.

Za terapiju HIV/AIDS izdvaja se 10 puta više novca nego za TBC, pa je za HIV/AIDS potrošeno 8 milijardi, a za TBC 800.000 dolara, kaže Raviglione. Jedan od razloga je što HIV/AIDS uveliko pogađa siromašne zemlje Afrike, a TBC prevladava u zemljama kao što su Indija i Kina, koje mogu same finansirati domaće zdravstvo. No i kad se taj faktor uzme u obzir jaz je prevelik i potrebno je još 1,4 milijarde dolara za finansiranje liječenja TBC-a u 2015.