29. septembar – HZZO odbija da uvrsti važan lijek za dijabetičare na osnovnu listu – Hrvatska

0
53

Udruženje djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići – Zadar obratili su se medijima zbog važnog lijeka koji bi pomogao oboljelima od dijabetesa, a koji HZZO uporno odbija da uvrsti na osnovnu listu ljekova.

– Među zahtjevima za uvrštenje na Osnovnu listu lijekova (pomagala) Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ponovno se našao Baqsimi, inhalacijski glukagon / glukagon u spreju, lijek koji spašava život djeci i odraslim osobama oboljelima od šećerne bolesti u slučaju hipoglikemijske kome. HZZO je do sada dva puta odbio da uvrsti inovativni preparat (koji se “čekao” preko 20 godina), a koji značajno pojednostavljuje pomoć osobama koje se nalaze u nesvjesnom stanju zbog izrazito niskog šećera u krvi. O zahtjevu će HZZO-ova Komisija za ljekove uskoro ponovo odlučivati – stoji u njihovom apelu.

Uvrštavanje ovog lijeka zatraženo je i peticijom koju je podržalo gotovo 50 hiljada potpisnika, dijabetička udruženja, HSDU, dijabetolozi te između ostalih i zastupnica za osobe s invaliditetom.

– Glukagon je hormon koji, kao i inzulin, proizvodi pankreas. U slučaju ozbiljne hipoglikemije – velikog pada koncentracije glukoze u krvi – a to je stalna opasnost kojoj su izložene osobe oboljele od šećerne bolesti na inzulinskom tretmanu, glukagon je neophodna i nezamjenjiva prva pomoć u toj hitnoj zdravstvenoj situaciji – pojasnili su iz udruženja Cukrići.

Baqsimi je nova vrsta glukagona u obliku nosnog spreja, sitnog praha kojeg je lako aplicirati. Hipoglikemija se događa naglo i intervencija treba da bude trenutna. Stoga je nužno da i pomagači bez zdravstvene obuke mogu jednostavno i pravilno dati glukagon, što nije slučaj kad je riječ o glukagonu u injekciji tj. lijeku u injekciji gdje je potrebno prije aplikacije osobi u nesvjesnom ili polusvjesnom stanju pomiješati tekućinu i prah, objasnili sui z ovog Udruženja.

Uprkos velikom pritisku javnosti i struke, navode da je HZZO do sada ustrajavao u odbijanju uvrštavanja Baqsimi na osnovnu listu i tako onemogućava osobama oboljelim od šećerne bolesti tip 1 lijek koji im “doslovno znači izbor između života i smrti u kriznim situacijama”.

Inače, ovo udruženje je pokrenulo peticiju koja je prikupila skoro 50.000 potpisnika, a inicijativu je podržala i zastupnica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak, dipl. oec., te brojni Saborski zastupnici povodom 1. Hrvatskog dana šećerne bolesti. S Evropske konferencije EASD (European Association for the Study of Diabetes) koja se održava u Stockholmu, uvrštenje glukagona na inhaliranje na HZZO listu je podržao i doc.dr.sc. Dario Rahelić predsjednik referentnog centra za dijabetes i Vuk Vrhovac, predsjednik stručnog dijabetološkog društva te službeni koordinator za dijabetes pri Ministarstvu zdravlja Republike Hrvatske. Danas.hr