30. septembar – Srbija na 27. mestu po dobročinstvu u svijetu

0
52

Srbija se nalazi među tri zemlje, uz Češku i Kinu, koje su ostvarile najveći napredak u dobročinstvu tokom 2021. godine, saopštila je Fondacija za podršku dobrotvornim organizacijama.

Sa prošlogodišnje 48. pozicije, mnogobrojna dobra djela građana i kompanija “popela” su ovu zemlju na 27. mjesto od ukupno 119 zemalja, koje su učestvovale u istraživanju – navodi se u saopštenju. Prije samo pet godina Srbija je bila na 132. mjestu na ovoj svjetskoj listi dobročinstva.

Najhumanija u 2021. godina je bila Indonezija, iza koje slijede Kenija, SAD, Australija, Novi Zeland i Mjanmar.

Kada je riječ o zemljama iz regiona, Bosna i Hercegovina se plasirala na 42. poziciju, Bugarska je na 54. mjestu, a Mađarska na 62. mjestu.

Globalna agencija za istraživanja Galup, piše u saopštenju, svake godine vrši istraživanje za ovaj Indeks i mjeri tri vrste ponašanja – donacije u novcu gdje je Srbija na 11. mjestu, pomoć nepoznatim osobama gdje je na 39. poziciji i volontiranje za dobrotvorne ciljeve u čemu je ova zemlja najslabija i nalazi se na 116. mjestu.

U dokumentu u kojem je predstavljeno ovo istraživanje, citiran je direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić koji je naveo da su građani i kompanije u Srbiji dokazali da posjeduju visok stepen odgovornosti i osjećaja za javni interes.

– Rangiranje Srbije na ovogodišnjem svjetskom Indeksu davanja, pokazuje taj osjećaj solidarnosti i humanosti koji građani Srbije imaju posebno u kriznim vremenima – naveo je Matić.

Prema istraživanju Catalyst Balkans, u 2021. godini donirano je najmanje 42,5 miliona eura u 4.055 filantropskih aktivnosti, dok je svaki građanin Srbije u prosjeku donirao 6,2 eura, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se najviše donira zdravstvu, te marginalizovanim grupama, obrazovanju i za smanjenje siromaštva.

Navodi se da su čak 60 odsto od ukupnog iznosa donirali građani Srbije, dok je poslovni sektor donirao 33 odsto.

Kada se pogleda struktura primalaca donacija, na prvom mjestu su neprofitne organizacije koje se bave humanitarnim, socijalnim i društvenim pitanjima (41,6 odsto), pojedinci/porodice (32,7 odsto), javne institucije (20,1 odsto) i lokalne i nacionalne vlasti (3,9 odsto).

Struktura krajnjih korisnika donacija ubjedljivo na prvom mesto stavlja osobe sa zdravstvenim problemima – čak 65 odsto dobrotvornih akcija otišlo je na liječenje zdravstveno ugroženih građana. Dodaje se da za njima slijede korisnici usluga lokalne zajednice, socijalno ugrožene osobe, majke i bebe, migranti, osobe sa invaliditetom.

Svjetski indeks davanja koji svake godine pravi Fondacija za podršku dobrotvornim organizacijama predstavljen je u Njujorku na 77. zasjedanju Generalne skupštine UN. Telegraf.rs