29. septembar – SVJETSKI DAN SRCA OBILJEŽEN I KOD NAS

0
358

U cilju pridruživanja kapitalnim svjetskim trendovima [ u zdravstvu, Klinički centar Crne Gore organizovao je i ove godine obilježavanje Svjetskog dana srca. U okviru manifestacije održane u Kraljevom parku u Podgorici, 29-og septembra je, u periodu 10:00 – 12:00 h, vršena je edukacija građana, mjeren nivo krvnog pritiska, nivo šećera u krvi i proračunavan de­setogodišnji rizik za mortalitet od koronarne bolesti. Ovom prilikom upozoreno je da, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 17,3 miliona ljudi u svijetu godišnje umire od srčanog i moždanog udara.

U ime organizatora prisutnima su se obratili predstavnici Menadžmenta Kliničkog centra Crne Gore i prim. dr Božidarka Knežević, direktorka Centra za kardiologiju.

U skladu sa ranijom praksom, Dom zdravlja – Podgorica i ove godine se pridružio obilježavanju Svjetskog dana srca, ove godine posvećenom borbi protiv naprasne srčane smrti. U okviru konkretno sprovedenih aktivnosti dva izabrana doktora za odrasle, specijalista interne medicine i medicinske sestre u objektu Doma zdravlja – Podgorica u Bloku pet 29. septembra, od 9 do 15 h, mjerili su zainteresovanim građanima nivo šećera u krvi, krvni pritisak, EKG i pulsnu oksimetriju. Ljekari su građanima davali savjete o zdravim stilovima života i dijelili edukativne brošure.