3. – 30. novembar – INFEKCIJA U BJELOPOLJSKOJ BOLNICI

0
429

U Klinički centar je od 3. do 13. novembra primljeno petoro novorođenčadi sa infekcijom dobijenom u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedno preminulo 16. novembra

Nakon smrti bebe, odmah je zatvoreno ginekološko odjeljenje u Bijelom Polju, a smijenjeni su načelnik Odjeljenja ginekologije i akušerstva dr Zvonko Puletić i načelnica Dječijeg odjeljenja odsjeka za neonatologiju dr Haka Tahirović, kao i glavna sestra ginekološkog Odjeljenja.

 Mreža žena Pokreta za promjene i NVO Krug života organizovali su 17. novembra protestnu šetnju ispred zgrade Ministarstva zdravlja Crne Gore, nakon čega su se uputili do Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici. Tokom protesta kome je prisustvovalo oko 50 građana upućeni su zahtjevi za hitnu istragu povodom slučaja koji se desio u Bijelom Polju. Kako su poručuli okupljeni građani, traže da iz moralnih razloga ministar zdravlja Miodrag Radunović i direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju podnesu ostavke.

Istog dana, direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju,  Tomislav Jeremić podnio je ostavku, kako je saopštio,  iz moralnih razloga.  Stanje četiri bebe koje su iz bjelopoljske bolnice hitno zbog infekcije prebačene u Klinički centar Crne Gore KCCG je nepromijenjeno. Jednom novorođenčetu ljekari se i dalje bore za život dok su ostala za sada stabilno. Predrag Karišik, otac jedne od beba koja je u KCCG od 8. Novembra, kazao je da su im doktori potvrdili da su bebe zaražene sepsom.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković saopštio je da je u Bijelom Polju počela ekshumacija bebe koja se nije izborila sa, tada još zvanično nepoznatom infekcijom. Kako je kazao Stanković,  angažovana su dva vještaka, jedan sudske medicine, a drugi patologije.

Ministar zdravlja prof. dr Miodrag Radunović  podnio ostavku 18. novembra.

– Želim da putem javnog servisa informišem javnost da me predsjednik Vlade poslije podne informisao da je prihvatio moju ostavku koju sam mu ponudio juče, prvog narednog dana po povratku iz Bijelog Polja. Svaki čovjek suočava se u životu sa trenucima u kojima izgubi neku bitku. Mi ljekari se, poznato je, u takvim situacijama prirodom posla, nađemo češće nego drugi. Ovo je bila moja najteža bitka. Dobio sam ih hiljade kao hirurg. Ovu nijesam mogao dobiti jer sam se kasno u nju uključio, kada je već bila izgubljena. Postoje, međutim, situacije u kojima je gubitnik cijelo društvo. Ovo je jedna od takvih. Nestanak jednog mladog, tek započetog života tragedija je koja mora biti i opomena i pouka za sve nas”, kazao je Radunović dajući ostavku.

U Institutu za javno zdravlje obrađuju se uzeti uzorci sa  površina, predmeta i zaposlenih u Opštoj bolnici Bijelo Polje koji su bili u konataktu sa inficiranim novorođenčadima kako bi se utvrdilo stanje higijenske ispravnosti istih i eventualna veza sa infekcijom beba.

U Institutu za javno zdravlje 24. novembra, završena je obrada uzoraka uzetih sa površina, predmeta i zaposlenih u Opštoj bolnici Bijelo Polje, koji su bili u konataktu sa inficiranim novorođenčadima. Rezultati navedenih mikrobiloških analiza poslati su Zdravstveno-sanitarnoj inspekciji  i Osnovnom tužilaštvu u Bijelom Polju.

Tri bebe iz Bijelog Polja koje se liječe u Centru za neonatologiju Instituta za bolesti djece dobrog su opšteg stanja i pripremaju se za otpust kući. Četvrta beba, koja je bila životno ugrožena, je bolje, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore.

 

27. novembra utvrđeno je da je smrt bebe nastala usljed ugušenja zbog krvarenja na plućima koje je uzrokovano infekcijom. Radi se o jednoj bakteriji koja je izolovana brisom, saopštio je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

– Na osnovu obdukcinog nalaza, mikroskopskog i mikrobiološkog pregleda, analize medicinske dokumentacije i podataka o okolnostima događaja, smrt je nastupila neposredno uslijed nemogućnosti disanja, zbog krvarenja na plućima, a sve zbog infekcije novorođenčeta”, navodi se u saopštenju Vrhovnog državnog tužilaštva.

Od 30 uzetih briseva sa radnih površina,  inkubatora,  pelena,  kompresa,  zavoja,  gaza, porodilja, osoblja, kao i uzoraka vazduha, u čak 28 je potvrđeno prisustvo bakterija – objavili su crnogorski mediji.

Četiri zaražene bebe, liječene u Kliničkom centru Crne Gore, su stabilnog zdravstvenog stanja.