30. avgust – ODRŽANI DANI ARONIJE U MURINU

0
320

Kompanija Farmont MP d.o.o i Udruženje proizvođa aronije Crne Gore , uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovali su manifestaciju „Čari aronije“ 30. avgusta u zemljoradničkoj zadruzi „EKOFRUT“ u Murinu, opština Plav.
Ova manifestacija održana je treći put i postaje tradicionalna, a dogovoreno je da se od ove godine održava svake posljednje subote u avgustu.
Farmontovi šestogodišnji zasadi aronije i investicije koje su realizovane, bili su značajan putokaz i podstrek stanovnicima Murine, Plava, Andrijevice i ostalim poljoprivrednim proizvođačima aronije na sjeveru Crne Gore, da se ozbiljno zainteresuju i posvete uzgoju ove kulture. Uz strčnu pomoć i podršku Farmonta, tačnije dipl. ing. agronomije zaposlenog u kompaniji, stručnjaka za uzgoj aronije, mnogi su se odlučili da slijede primjer Farmonta na njegovom putu organskog uzgoja ove culture, prepoznavši u tom poslu ozbiljnog partnera.
Sve je to doprinijelo da se u Murini 2012. godine formira nacionalno Udruženje proizvođača i prerađivača aronije Crne Gore (UPACG), koje sada broji preko 50 članova.