31. jul – Radionice o ranom otkrivanju melanoma

0
320

Opšta bolnica Blažo Orlandić iz Bara organizovaće radionice za zdravstvene i druge radnike u okviru projekta MELAdect – Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i oka. Projekat se sprovodi u sklopu Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine (BiH) i Crne Gore od 2014-2020.

Iz barske bolnice su saopštili da je glavni cilj projekta, čija je vrijednost 652,4 hiljade eura, podizanje svijesti i unaprjeđenje metoda za liječenje i prevenciju melanoma kože, sluznica i oka, kao i prenošenje dobre prakse i iskustva u prekograničnom području.

Kako su naveli, implementacija projekta podrazumjeva organizaciju radionica za zdravstvene i nezdravstvene radnike. U svakom od tri grada iz prekograničnog područja, Baru, Mostaru i Zadru, biće organizovano ukupno po pet radionica, u trajanju od jednog do dva dana, u zavisnosti od tematike.

Radionicu će voditi istaknuti stručnjaci iz oblasti dermatovenerologije, oftamologije i dentalne medicine sa iskustvom u dijagnostici i terapiji melanoma kože, sluznica i oka.

Projekat se sprovodi od 1. jula prošle godine, a trajaće do 31. avgusta naredne godine. Nosilac projekta je Zavod za javno zdravstvo Zadar, a projektni partneri su Opšta bolnica Blažo Orlandić, Sveučilište u Zadru, Agencija za razvoj zadarske županije ZADRA NOVA i Medicinski fakultet Univerziteta u Mostaru.