6. mart – U KCCG IZVEDENE OPERACIJE NOSA I SINUSA NOVOM METODOM – FUNKCIONALNOM ENDOSKOPSKOM HIRURGIJOM SINUSA

0
477

Operacija nosa i sinusa novom metodom u KCCGTim ljekara Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i Kliničko – bolničkog centra (KBC) “Rebro” iz Zagreba, uradio je dvije složene operacije nosa i sinusa novom metodom – funkcionalnom endoskopskom hirurgijom sinusa (FESS).

Kako je saopšteno iz KCCG, klasična operacija sinusa podrazumijevala je nemogućnost da se ukloni svo izmijenjeno (bolesno) tkivo, povređivanje okolnog zdravog tkiva, teži i duži postoperativni tok, te čestu potrebu za ponovnim operacijama.

– Nova metoda podrazumijeva da se kroz nozdrve ulazi kamerom, što omogućava hirurgu da preciznije koristi instrumente u svim pravcima. Proširuju se ušća sinusa, odstranjuje se upaljena zadebljala sluznica i stvara se mogućnost da se sinusi prirodno ventiliraju i prazne. To poboljšava funkciju nosa i otklanja tegobe. Oporavak poslije operacije je znatno kraći i lakši, a najčešće se zdravstveni problem riješi nakon prve operacije. Međutim, u nekim slučajevima, kao na primjer kod polipa koji su alergijske prirode, može biti potrebno i ponovno operativno liječenje, jer se radi o stanjima koja se ne mogu nijednom tehnikom stopostotno ukloniti – saopštili su iz KKCG.

Partner KCCG u ovom projektu je Klinika za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata KBC – Zagreb, koja je u Hrvatskoj, odlukom tamošnjeg Ministarstva zdravlja, referentni centar za ovaj vid hirurškog liječenja, što garantuje kvalitet u radu i edukaciji kadra. Ovim se stiču uslovi da se pacijenti više ne upućuju na liječenje van Crne Gore, što je višestruko značajno i za njih i za njihove porodice, jer neće morati da se predugo odvajaju od svojih svakodnevnih obaveza zbog operacija i kontrolnih pregleda.

Operativne zahvate izveli su prim. dr Gorazd Poje, specijalista otorinolaringolog KBC Zagreb, i ljekari KCCG dr sc. med. Elvir Zvrko, specijalista otorinolaringolog, dr Dejan Leković, specijalista anesteziolog, te instrumentarke Stana Vujović i Svetlana Pavićević i anestetičarka Rajka Mugoša.