7. april – SVJETSKI DAN ZDRAVLJA O BEZBJEDNOSTI HRANE

0
380

U Crnoj Gori prošle godine je analizirano 10.040 uzoraka namirnica, od čega je oko 11,5 odsto bilo neispravno – saopšteno je na konferenciji za novinare o bezbjednosti hrane i ulozi različitih subjekata u lancu hrane, koju su povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja organizovali Institut za javno zdravlje i Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori.

Kako je tom prilikom kazao Direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša, preliminarni podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazali su da je prošle godine registrovano 765 slučajeva obolijevanja od crijevnih zaraznih bolesti koje se, kako je naveo, mogu povezati sa konzumiranjem hrane sa raznim mikrobiološkim agensima.

Šefica kancelarije Svjetske zdrastvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da je zdrava hrana pretpostavka zaštite i unapređenja zdravlja.
– Zdrava hrana je u funkciji ukupnog razvoja društva, nacionalne privrede, trgovine, turizma i održivog razvoja – objasnila je Brajović.